11 April:

Zoals gewoonlijk op tijd opgestaan en eerst naar buiten gekeken voor het weer. Het was droog maar had in de nacht wel geregend. De lucht was nog wel donker, dus aankleden, eten en vertrekken. Als allereerste naar de mairie (gemeentehuis) voor een stempel. Ook daar was weer de aansluiting op de route. We zouden vandaag niet de geplande lange etappe doen daar we een aantal dagen daarvoor het route schema al hadden aangepast zodat deze dan korter zou zijn dan gepland. Dus met frisse moed en droog weer de paden op en de lanen in. Zo ging de morgen goed en voorspoedig ondanks veel stijgingen en de hier en daar natte en blubberige paden. We hebben een goede rustpauze gehad met een 4 gangen lunch voor een prijs waarvoor je nog niet de keuken kan gaan bevuilen. Bij de rustpauze hadden we volgens ons ook de helft van de etappe erop zitten. Maar wat kwamen wij bedrogen uit, het waren meer kilometers dan dat we dachten. De paden waren hier en daar zo slecht zodat we in het laatst niet meer keken waar we liepen. Het laatste uur werden we ook nog voorzien van een fikse regenbui en toen was de lol ver te zoeken. In de plaats waar we wilden overnachten was er geen vvv en we hadden ook niets besproken, desalniettemin kwam alles op zijn pootjes terecht door een behulpzame schooljuffrouw die ons een naar een b&b wees en daar zitten we nu terwijl het buiten nog regen. De slaapplaats is in Montcabrier. Vandaag 30km.

12 April:

13 April:

Vanmorgen vroeg wakker i.v.m. de temperatuur in de kamer. We waren vergeten de kachels omlaag te zetten maar dat was nodig om kleren droog te krijgen. Het was ook niet heel erg konden we nu op het gemak de rest weer doen voor we gingen lopen. We waren wel een stuk van de route af gegaan voor de slaapplaats. De eerste 4 km waren dan ook over geasfalteerde wegen om weer op de route te komen en dat was ook direct bij de plaats Tournon d’Agenais. Dit kwam ook goed uit om inkopen te doen en geld te pinnen daar dit ook bijna op was. Nog naar een bar gekeken voor koffie maar deze was nog dicht, m.a.w. verder lopen en kijken naar de volgende bar of iets soortgelijks. Het weer was voor het eerst goed. Warm zelfs 23 graden vanmiddag, dus niet mopperen vandaag maar gewoon doorlopen. Vanmiddag in een plaats nog een rustpauze genomen om nieuw water te tappen wat wel nodig was… Na deze rustpauze moesten we nog 9 km wat toch wel iets zwaarder ging vanwege de temperatuur. Het waren vandaag redelijk goede paden en wegen op een paar uitzonderingen na. Als eerste bij aankomst in de slaapplaats naar het vvv. Een vriendelijke dame stond ons te woord en zij ging direct bellen. Dat viel niet mee daar er ook nog wat te doen was in de plaats. Maar na enig bellen toch een slaapplaats bij particulieren b&b bij een vrijwilligster van het vvv. Ook hebben we daar  warm kunnen eten met een glaasje wijn erbij. De man was vroeger directeur geweest van het plaatselijke ziekenhuis. Slaapplaats is Penne d’Agenais. Afgelegde afstand 26,5 km.

14 April:

Na een goede maaltijd gisteravond en een goede nachtrust stonden we vanmorgen met frisse moed op. We konden om 8 uur aan het ontbijt en dat smaakte weer goed. En al babbelend onder het eten kwam het eruit dat de heer des huizes een boek aan het schrijven was over de historie van de omgeving. Hij was nu aan z’n 4e boek bezig wat allemaal ging over de historie van de woonplaats en zijn omgeving. We hebben een boek doorgebladerd over de woonplaats en was meer dan 200 bladzijden met allemaal bijzonderheden van vroeger. De heer is 92 jaar oud en zit nog iedere dag uren aan de computer. Van z’n kinderen moet hij ook nog zijn memoires schrijven. Ik heb hem verteld dat hij wel 100 moet worden. Na afscheid te hebben genomen heeft mevrouw ons naar de markt gebracht waar ze voor ons een doosje aardbeien kocht voor onderweg. Vandaar uit zijn we weer gaan stappen met als eerste de route zien te vinden wat na een kwartier al gebeurd was. De etappe van vandaag was niet al te heftig met redelijk goede paden en wegen alleen een paar stevige beklimmingen. Er waren vele mooie vergezichten bij daar we vrij veel over een paar heuvelruggen hebben gelopen. We waren al vrij vroeg op de plaats van bestemming wat ook de bedoeling was om een beetje rustdag te houden. Nadeel was dat we uren hebben moeten wachten totdat we naar binnen konden. We slapen weer in een onderkomen van de kerk in de plaats Pujols. De afstand vandaag was 17 km. De temperatuur was ook niet niks ca 23 graden maar dat is beter dan regen. Onze gezichten en armen zijn al verbrand. Volgens de weergegevens wordt het iets minder warm maar blijft het droog.

15 April:

Vanmorgen vroeg wakker van de regen en onweer. Maar toch om goed 7 uur uit bed en het ritueel van iedere morgen uitgevoerd. We hadden gisteren namelijk beloofd aan de heer die de sleutel gebracht heeft om deze weer bij de Mairie in te leveren, maar deze gaat pas om 8.30 open. Dat was nu niet erg want om dat tijdstip was het droog, alleen nog een beetje gerommel in de lucht. Bij de Mairie gelijk weer een stempel gehaald. Daar stond ook de man van de sleutel voor ons neus en vertelde dat hij wethouder was in de gemeente. We hadden geslapen in een gebouw van de gemeente en niet van de kerk. Hij vertelde dat hij ook naar Santiago gelopen had vanuit Le Puy de Valay en had er 10 jaar over gedaan ieder jaar een stuk en trots dat hij daarop was. De route van vandaag was weer mooi met vele vergezichten we lopen nu ook door een streek van de fruitteelt en dan vooral pruimen. Ook wordt hier veel aan landbouw gedaan, met name koolzaad. We hebben ook weer de nodige stijgingen en dalingen gehad. Gelukkig heeft de wethouder voor ons vanmorgen gebeld voor een slaapplaats. Alleen lag deze verder weg dan volgens de papieren stond vermeld. Het weer was de gehele dag droog en ca 20 graden. We waren wel blij dat we om 4 uur op de plaats van bestemming waren. Daar stond een dame ons op te wachten en zei ons waar we alles konden vinden maar deze dame ging om 5 uur weer weg en toen zaten we alleen in een groot huis. Om 7 uur zijn we maar voor ons zelf eten gaan koken daar er nog niemand thuis was. We slapen nu in Madaillan (volgens ons een gehucht van een paar huizen), de afstand vandaag was 27 km.

16 April:

Gelijk aan iedere morgen opstaan, wassen en ontbijten maar deze was uitgebreid en heerlijk. De slaapplaats was aan de route dus direct van start. De eerste plaats die we tegen zouden was 12 km verder, dus niet nadenken maar verder stampen wat ook gebeurd is en wat ook kwam doordat we minder moesten klimmen en dalen en ook de paden nu bijna allemaal opgedroogd waren. Zo stonden we na een rustpauze al vroeg bij de stad Agen. Bij de eerste rustpauze hebben we gebeld naar een overnachtings adres in de plaats waar we wilden overnachten en dat kwam met de afstand ook goed uit. Het werd een tegenvaller want ze zat vol zei ze. Alleen wij hadden onze vraagtekens zoals ze praatte. Dus in de stad Agen waar we toch vroeg waren een nieuw plan gemaakt voor de slaapplaats alleen deze was weer verder weg. Eerst maar bellen en dan zien we wel. Er was plaats dus gelijk vastgelegd. We wisten dat de eerste kilomers na de rust vrij vlak zouden zijn. Alleen de temperatuur bleef stijgen. Ondanks de warmte ging het toch goed met nog een rustpauze. Alleen voor de slaapplaats moesten we van de route af maar dat is niet erg dat zien we morgen wel weer. We slapen in de plaats Aubiac en hebben vandaag weer 29 km afgelegd ondanks een middag temperatuur van 25 graden.

17 April:

Gelijk aan iedere morgen alleen bij het ontbijt zat de dame des huizes erbij en vertelde dat ze begin meí ook naar Santiago ging lopen met een ezel. Deze moest de last dragen daar ze ging overnachten in de tent. Ze wilde zelfs geen telefoon meenemen. Na het afscheid moesten we eerst weer 4 km lopen om op de route te komen. Dat was niet zo moeilijk daar het een rechte weg was. In het dorp was de enige bar voor de gehele dag en die was ook nog gesloten. Dan maar doorlopen en zelf de rustpauzes bepalen. Na een uur lopen de onderste broekspijpen eraf geritst vanwege de warmte. Er was voor ons vanmorgen gebeld voor de slaapplaats van vanavond en deze mevrouw belde in de middag terug wat het adres was en waar we moesten zijn, gelukkig sprak ze nederlands. Ze vroeg naar de tijd wanneer wij zouden arriveren want dan zou ze zorgen dat er iemand zou zijn. We waren er al vroeg in de middag omdat de slaapplaats al voor het dorp lag.

18 April:

Vanmorgen bij het opstaan en naar buiten kijkend een grijze lucht. Maar niet getreurd; aankleden en ontbijten. Het ontbijt was gisteravond al was gebracht. Dus op de kamer ontbijten en snel wegwezen, want er was toch anders niemand. Zodoende stonden we om 8.15 al buiten met de korte broek aan en hopend op een beetje zonnige dag. We waren nog niet op de route want daar zaten wij een kilometer vanaf, of we hoorden alweer een ezel balken. ’s Avonds daarvoor toen wij langs kwamen vroeg hij of hij de rugzakken mocht dragen en vanmorgen toen wij langs kwamen was hij niet te zien,… ja een kilometer later. Vanaf het begin met lopen was het mistig en miezerde het erg tot bijna regen. Met als resultaat nat geworden en geen jas aan doen totdat het echt begint te regenen. Zo ook met de hoes om de rugzak. Dit heeft wel tot in het begin van de middag geduurd. Al met al was dat nog niet het ergste ,dat was eigenlijk meer dat we een paar uur over graspaden moesten lopen en dat was zwaar en we hadden in het laatst ook nog natte vesten. In La Romieu een tussenstop gemaakt en bij de Office de Tourisme langs voor de verdere route daar theo een stukje van de route vergeten was te kopiëren. We werden keurig geholpen en hebben voor ons een slaapplaats geregeld en hebben ook weer een stempel erbij. We waren heerlijk op tijd bij de slaapplaats om te douchen en te rusten. Ook de warme maaltijd was geregeld. En dat was wel lekker na zo een dag stampen door het natte gras. We slapen nu in Castelnau sur L’Auvignon. De temperatuur was vandaag gelukkig wat minder als gisteren zo’n 20 graden. De afstand van vandaag was 24 km.

19 April:

Zoals iedere dag opstaan, ontbijten en inpakken. Het ontbijt was goed, alleen de heer was er en dame lag nog te bed. Samen naar het weer gekeken op de computer daar de lucht al donker was en begon te regenen. Wat doen we aan, nou dat was niet moeilijk want hij gaf de gehele dag regen op in de Gers dat is de regio waar we inkopen. Na het afscheid direct op de route en maar lopen en intussen was het wel droog geworden en dat is gebleven tot bijna in onze slaapplaats m.a.w. een lekkere meevaller. Het was een lekker lopen zeker tot de plaats Condom waar we zouden rusten en gaan kijken wat onze volgende slaapplaats zou worden. Condom op het gemak bekeken en de kerk bezocht. Bij de toerist informatie de slaapplaats uitgezocht en vastgelegd daar het dit gedeelte wat we nu lopen niet zo eenvoudig is ook wat betreft met de afstand. We zijn tenslotte uitgekomen in de plaats Valance sur Blaiise wat onder Condom ligt. De paden en wegen waren vandaag redelijk tot goed met hier en daar weer grasland en af en toe stijgen en dalen. De temperatuur was vandaag niet al te warm ca 15 graden m.a.w. de gehele dag de jas aan gehad. De afstand was 19,5 km.

20 April:

Vanmorgen allebei vroeg wakker maar even blijven liggen tot de wekker afloopt. Want je heb weleens een dag dat je iets langer zou wiilen blijven liggen om uit te slapen en dat was vandaag. Maar naar buiten kijkend zagen we de zon al schijnen. Dus eruit en snel aankleden, inpakken, ontbijten en wegwezen. Onze slaapplaats was van een Engels echtpaar en zo weggelopen uit de Engelse aristocratie. Maar het ontbijt was uitstekend. Wij hebben in het dorp geslapen, direct op route. De eerste paar uur ging buitengewoon goed, we hadden er echt de sokken in, kwam wel mede door het goede weer en de paden die lekker droog en hard waren. Het was wel even fris toen we begonnen ca 5 graden maar naar mate de dag verder vorderde werd het steeds beter. Om te lopen hoeft het ook geen 30 graden te zijn. We hadden mooie uitzichten daar we veel in open velden hebben gelopen o.a. akkers, weilanden en wijngaarden. In de eerste plaats die we tegen kwamen hebben we goed gerust en naar de tourist informatie gelopen, maar deze was op zaterdag dicht. Vlakbij was een bar waar we geinformeerd hebben voor een slaapplaats. O.a. chambre of gite maar wist alleen voor hotel om de hoek. De man is toch voor ons gaan bellen maar alles was vol. We wilden eerst nog naar een volgend dorp maar daar was volgens onze gegevens niets. Dus dat was ook geen optie. Dus toch maar het dorp ingelopen en bij hotel gevraagd,k regen als antwoord vol en bij de Marie is zaterdags ook niemand aanwezig. Receptioniste is toch gaan bellen en bij de derde was het prijs. Een schoonheidssalon in een gesloten hotel had nog kamers over en daar konden we er een van gebruiken. We zijn nu in de plaats Castera Verduzan. De afstand van vandaag was 21 km mede door het een keer verkeerd lopen en in het dorp op zoek naar slaapplaats.

 

Written on april 22nd, 2013 , Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

COMMENTS
  Herwin commented

  Hoi leuk om jullie weer te volgen!
  Succes!
  Zou die ezel echt zoveel later in Santiago aankomen
  Veel wandelplezier
  Groeten Herwin

  Beantwoorden
  23 april 2013 at 22:47

Theo en Wil naar Santiago is proudly powered by WordPress and the Theme Adventure by Eric Schwarz
Entries (RSS) and Comments (RSS).

Theo en Wil naar Santiago

Reisverslag